metiska în Chişinăul de altădată

Pe vremea în care nu erau calculatoare în ţara în care am avut norocul să aterizez, când o oră era cât o zi întreagă de astăzi, vai, câte lucruri faine apucam să fac împreună cu copii din ograda vecină.

“Ploshadka” – aşa se numea locul nostru de joacă, e un cuvânt rusesc folosit de către moldovenii micuţi ce eram pe vremea aceea. “Ploshadka” era amplasată lângă strada virgină, virgină pentru că abia reuşeam să vedem câteva maşini în decursul unei zile. Orice maşină era întâmpinată de noi cu multă atenţie şi zâmbete. Evident că nu ne era frică de ele şi nici nu ni se păreau periculoase pentru că noi eram mai mulţi decât ele, noi eram stăpânii acelor străzi pustii din centrul Chişinăului. Străzi înconjurate din toate părţile de case aproape dărăpănate, case în care locuiam şi noi. Eram mândri de ele, doar ne ofereau atâta libertate, un-doi eram afară, în plus, ne lăsau să fim stăpânii străzilor. Acolo se întâmplau jocurile care nu necesitau multe lucruri: cretă, o minge veche şi zgârâiată, un elastic şi poate o coardă, era averea acumulată de pe la copii, iar ce ne lipsea se inventa pe loc din nimicuri.

Eram o gaşcă destul de mare de copii, chiar şi copiii vecinilor beţivi, Maximca şi Denisca, erau prietenii noştri, doar ce conta cine eşti.

Ziua soarele ne încălzea trupurile noastre firave, iar seara jocurile continuau sub cerul inundat de stele şi sub luna ce servea drept felinar principal. Ce inventivi reuşeam să fim, nu ne plictiseam vreodată.

Nu îmi amintesc exact ce gânduri îmi treceau prin cap atunci, dar sunt sigură că eram fericită şi mulţumită de tot ce am.

copilarie
De la stânga la dreapta: eu, tata și sora.

În amintirea tatălui meu care mă numea “metiska” (în rusă = metisă: descendent provenit din căsătoriile a doi indivizi de etnii diferite), chiar dacă a folosit greşit cuvântul, m-a făcut să mă simt diferită, specială, iar asta mi-a dat curajul să acţionez în ciuda multor lipsuri.

1 thought on “metiska în Chişinăul de altădată”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *