Bun venit la noul loc de muncă

 

                                            Sursa: www.unsplash.com

Te-ai gândit vreodată ce înseamnă să îți schimbi locul de muncă? Și dacă l-ai schimbat, ai analizat ce se întâmplă?

La unul dintre primele traininguri la care am participat acum mulți ani, doamna, care trebuia să ne învețe tehnicile de “cold calling”, ne-a zis așa: când intri într-o încăpere necunoscută comportă-te ca și cum ar fi locul pe care îl cunoști foarte bine. De exemplu, dacă ești în prima ta zi de muncă (oare ce legătură avea asta cu “cold calling”) plimbă-te prin birou de parcă ai cunoaște fiecare colț. Ahh, da, cred că știu de ce: când tu ești hotărât și ceilalți te văd la fel.

Mi s-a întâmplat recent să-mi schimb locul de muncă. Lecția de mai sus am învățat-o rapid, dar pe lângă asta am experimentat tot felul de sentimente schimbătoare. M-am întristat să-mi iau rămas bun de la colegi dragi, proiecte interesante, obișnuințe…  M-am bucurat să cunosc oameni noi, să am ocazia de a învăța lucruri și stiluri noi de muncă, să-mi provoc abilitățile… M-am încordat, m-am relaxat, m-am analizat și m-am văzut mai des în stilul meu adaptiv. Dar nu în ultimul rând, m-am amuzat pe seama asemănărilor dintre joburi. Iată câteva dintre ele:

Asemănarea unu – hai să faci cunoștință cu noii tăi colegi.

Norocos ai fi de nu ai avea așa de mulți colegi, altfel pregătește-te: îmi pare bine, eu sunt Ioana, Maria, Bogdan, Ionuț, Radu, Mihai, Mirela, Cristi, Tudor dar lumea îmi spune Flipper, Alex, Alex, Alex….și introducerile tot continuă. Pentru mine dintotdeuna a fost o provocare. Ce am învățat este să fiu prezentă și să nu stau focusată pe momentul în care mă voi prezenta. La fel e mai ușor să memorezi dacă asociezi persoanele cu ceva sau cu cineva. De exemplu, din această listă îmi este simplu să îl rețin pe Cristi că doar eu sunt Cristina.  🙂

Asemănarea doi – noua mea adresă de e-mail.

În orice caz vei avea un nou email care e format din nume.prenume@doarparteaaceastaseschimba.com. Ce bine că nu necesită memorare.

Asemănarea trei – opt ore se simt ca zece.

Ai mai mult timp decât aveai o săptămână în urmă (asta în cazul în care ai trecut direct de la un job la altul). Te-ai dezobișnuit cu acest ritm și ți se pare ciudată starea, mai ales dacă ești un workaholic. Acum e timpul să observi cum alții sunt ocupați. Degeaba nu te bucuri de perioada aceasta.

Asemănarea patru – cel mai…

Și dacă tot ai timp de observație, descoperi cine e cel mai hazliu, cel mai deștept, cel mai serios, cel mai tăcut, cel mai… exact așa cum era la firma precedentă, te miri cât de mare poate fi asemănarea. Trebuie să te obișnuiești că are un alt nume.

Asemănarea cinci – grupulețe.

Pentru că suntem diferiți, dintotdeauna vor exista grupulețe. Grup care fumează, grup care ia pauze mai des, grupul celor serioși, grupul celor neserioși… aici variază în funcție de imaginația fiecăruia. 😀

Dar sunt și multe lucruri care ne sunt specifice doar nouă, mulți le vor numi asemănări, adevarul e că nu sunt. Ele se numesc “patterns” (tipare) care locuiesc în noi și de fapt ni se întâmplă doar nouă. Ne urmăresc pe parcursul vieții până în momentul în care ne propunem să schimbăm ceva în noi. Dacă ne dorim, desigur.

Cu sau fără tipare, recunosc că nu e o perioadă ușoară, și după cum am înțeles, îți ia aproximativ 9 luni ca să te adaptezi la noul tău loc de muncă. Dar nu poate fi numită nici perioadă grea, mai ales dacă ai avut norocul să participi la teambuilding în prima săptămână de lucru.

Vă urez o săptămână frumoasă la locul de muncă!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *