E vina noastră?

Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Limba_moldoveneasc%C4%83

Probabil o să-ți fie greu să citești acest articol. Depinde unde te-ai născut. Dar “de ce”? Te provoc să citești acest articol pentru ca să-ți răspunzi la întrebare.

La piață

Cred că ne ajung 2 culioașe pungi pentru produsele ce le vom lua de la piață.

De data aceasta o s-o întreb pe prodaveață vânzătoare  dacă îmi lasă mai ieftin carnea, dacă tot cumpărăm de la ea permanent.

Hai să luăm și lactate.

În banca borcanul aceasta vă rog să-mi turnați smântână. Ah, nada je takoie vai de mine, s-a spart banca. O să iau smântână altă dată.

Așa, ce mai am pe lista de cumpărături: pomadă ruj, pilocickă pilă, lampocică bec, răsărită semințe, o șakaladkă ciocolată și cam atât.

Acasă

Astăzi o să gătesc plov pilaf. Cred că o să fac într-o castrule cratiță mică, doar suntem noi doi, nu ne trebuie multă mâncare. Naprimer de exemplu , când eram patru în familie, mama gătea în cantități mai mari. Dar așa, gătesc puțin și ne ajunge pe două zile. Poimâine o să gătesc grechikă hrișcă cu sous sos de ciuperci.

Dă-mi nojikul cuțitul  ăla mai mare să tai bucata aceasta de carne. O să pun și niște pripravă condimente (vai, de câte ori îmi vine să folosesc cuvântul ăsta) în carne și o să iasă tare bun, așa cum făcea mama.

Te rog, ia suharishii pesmeții  ăia de pe masă. Chiar dacă nu vom aranja masa ca la restoran restaurant, aș vrea să fie curată.

Campotul compotul s-a terminat, dar lasă că am cumpărat de la magazin soc suc de apelisine portocale și apă dulce (așa spunem noi la Cola, Fanta, Sprite), așa că avem ce bea.

La desert vom mânca blinciki clătite cu brânză, să vezi ce bune mi-au ieșit.

Astăzi trebuie să fac și curățenie, hai ajută-mă. Scoate pîlisosul aspiratorul, eu o să mă apuc de strâns hainele odată ce termin cu mâncarea. Le rezolv rapid pentru că le pun pe veșalkă cuier. Vezi că pîlisosul e acolo în colț în corobcă cutie.

Pregătiri pentru vacanță

Adu ciumadanul geanta să pregătim tot ce ne trebuie pentru vacanță.

Eu de exemplu o să-mi iau două svitere pulovere și poate o coftiță jerseu. De bluzka bluză asta rozovă roz  ce zici, merită să mi-o iau? La scurtă (cuvânt existent în DEX) și șarf fular  nu am de ales. Tu ești maladeață bravo , ți-ai luat la skidkă reducere paltonul ăsta fain.

Să nu uit să trec pe la aptekă farmacie  să ne luăm ceva pastile cu noi.

Bine că de data acesta nu mergem cu avtobusul autobuzul, ar fi fost prea obositor. La moment (tradus mot a mot din rusă “в данном моменте”) ne permitem să mergem cu avionul.

Ce ați înțeles?

Da, așa vorbim între noi în viața de zi cu zi. Deseori, nici nu ne dăm seama că facem asta. Rusisme, arhaisme, e un obicei.  E vina noastră că vorbim așa?

Chiar dacă de 5 ani locuiesc în România, recunosc că unele rusisme îmi sunt atât de puternic înrădăcinate în minte că uneori nu-mi găsesc cuvintele.

Oare pentru că am fost preocupați de cuvinte rusești nu am avut timp de neologisme? Mă întreb, ce se va întâmpla peste 20 – 30 ani, cum va fi în Moldova?

Nu e vina noastră, dar a cui?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *